dimarts, 18 d’octubre del 2011

RÈQUIEM LITERARI

19-10-11
*
RÈQUIEM  LITERARI
*
“¡El fotré a mar!” és una expressió vehement i corrent que sol usar la gent de la costa quan algú els disgusta. Complementada amb aquesta: “N’hi ha per fotre-ho a mar”, significant un bunyol gran.
            Això és el que ha passat amb els Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Avui, encara dia 18 d’octubre, llegeixo al diari: “L’economia castiga el món cultural i Tarragona cancel·la els premis literaris Pin i Soler”. En realitat el Pin i Soler de novel·la figura dins del cartell de Premis Ciutat de Tarragona, que s’atorguen el novembre. Conec més d’algun autor que tenia obra a punt. Com a jurat que sóc del premi de memòries i biografies Rovira i Virgili, ningú me n’havia dit res.
            Resulta que als sons de la marxa fúnebre “Amparito Roca”, es llencen a mar els incòmodes premis literaris Ciutat de Tarragona. En nom del Mar, perquè ara tots som Mediterranis, i tot serà fotut a mar per fer lloc a la gran, immensa, merescuda, mai prou ben ponderada elecció de la ciutat com a Seu dels Jocs de la Mediterrània 2017. Felicitem-nos, germans.
            Enrere, poetes, biògrafs, novel·listes, dietaristes. Aquí no necessitem aquesta fauna. A la merda, han decidit els cultes prohoms i prodones. La ciutat Patrimoni renyeix amb la cultura literària. Com a la cançó medieval “El testament d’Amèlia”, les institucions ja havien fet llanguir a poc a poc els premis. La Literatura, aquí, per desinterès promocional, és considerada un cadàver en descomposició que val més llençar ben fondo amb una pedra lligada, ni tan sols embolicat amb la bandera dels bars de tapes, ara glòria local. Rucs, però sobretot Mediterranis. Que la Cultura reposi en pau.
*
Collage d’OX

1 comentari: